Domowa i pyszna kiełbasa

Domowa i pyszna kiełbasa

Kiełbasa

Coraz to więcej ludzi ciekawi się tym tematem. Czemu? Powodów jest wiele – zła jakość wyrobów w sklepach, używanie przez wytwórców chemii, wypełniaczy, mięsa oddzielonego mechanicznie. Naturalnie występują w sklepach odpowiednie wędliny lecz są one z reguły drogie. Kiełbasy sporządzane sposobem domowym, nie są tańsze. Średni koszt składników znanej u nas kiełbasy białej, wynosi w przybliżeniu osiemnaście złotych, ponadto musimy przeznaczyć czas i energię elektryczną. Jednakże świadomość, że spożywamy prawdziwą kiełbasę, bez chemii, która jest przyprawiona tak jak pożądamy, znakomicie motywuje do wytwórczości.wędliny domowe

Pierwsze kiełbasy, mogą zaliczać się do nieudanych. No cóż, nie wszystko wyjdzie za pierwszym razem, tak jak byśmy się tego spodziewali. Ale trzeba próbować. Najwyżej jak nie wyjdzie, można kiełbasę jakoś zużyć – wkładka do zupy , uzupełnienie do jajecznicy. Jak zrobić kiełbasę? Na początku musimy wynaleźć nadający się przepis. W sieci internetowej jest szereg różnych przepisów. Najlepiej jak jest to przepis posiadający komentarze internautów lub pochodzi ze strony internetowej specjalizującej się w tej dziedzinie.

Ekwipunek masarski przydatny do wyrobu kiełbas: Maszynka do mielenia mięsa, powinna być wyposażona w parę sitek o różnych średnicach oczek (od 10 mm do 3 mm). Dodatkowo możemy zaopatrzyć się w tzw. szarpak, który posiada oczka w kształcie nerki, mięso mielone jest na spore kawałki. Do maszynki potrzebna jest rurka do napychania kiełbas. Pospolita maszynka Zelmera, nada się perfekcyjnie . Miski do mieszania mięsa, ważne aby miały atest. Jelita naturalne – do nabycia w sklepach internetowych. Peklosól – kompozycja soli i azotynu potasu, konserwuje i nadaje kolor mięsu Przyprawy do wędlin ich stan ma ogromny wpływ na smak naszej kiełbasy, w związku z tym kupujmy tylko dobre przyprawy. Mięso musi być wiadomego pochodzenia i świeże. Wszystko można dostać w sklepach oferujących sprzęt masarski. Sklepy te mają w swojej ofercie wiele ciekawych dodatków do potraw, mięs w doskonałych cenach.

1 Comment

  1. Oj zjadł bym taką kiełbasę, tylko nie chce mi się jej robić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Adsense