Wino na stół!

Wino jest trunkiem znanym prawdopodobnie od zarania dziejów ludzkości. Spożywane jest do posiłków, w trakcie spotkań formalnych i czysto towarzyskich. Coraz częściej możemy w naszym kraju cieszyć się możliwością zakupu dobrego wina. W istocie wybór oferowanych na rynku win może nieco przytłaczać osobę niezbyt zorientowaną w temacie. Kilka prostych zasad na pewno pomoże w podjęciu decyzji o wyborze najodpowiedniejszego wina.

Krokiem pierwszym jest ustalenie sposobu, w jaki wino podamy. Nie chodzi przy tym jedynie o wybór odpowiednich kieliszków czy aranżację miejsca, ale przede wszystkim o okazję, przy jakiej wino ma się pojawić na naszym stole. Inne trunki podamy do posiłku, inne przed podaniem jedzenia, jeszcze inne będzie najlepszym deserem po konsumpcji.

Wino do przekąsek

Do przekąsek podajemy głównie wina lekkie, wytrawne, najczęściej białe. Muszą być one schłodzone do temperatury 8 – 10 stopni. Wino pełni w tym wypadku rolę napoju znacznie przyśpieszającego pracę żołądka, wspomaganie trawienia pomaga w dalszym uczestniczeniu w posiłku.

Wino do dań głównych

Wybór najbardziej odpowiedniego wina do dania głównego będzie zależał przede wszystkim od rodzaju serwowanej potrawy. Czerwone mięso najlepiej uzupełnić winem czerwonym, pieczyste i ryby doskonale współgrają zaś z winami białymi. Obecnie odchodzi się od zasady podawania win czerwonych w temperaturze pokojowej, eksperci zalecają delikatne schłodzenie tego rodzaju win przed podaniem, mniej więcej do temperatury 15 – 16 stopni Celsjusza.

Wino do deserów

Po posiłku możemy podawać wina różowe, najlepiej półsłodkie, również dość mocno schłodzone. Jeśli serwujemy kawę i słodkie ciasta, możemy sięgnąć po cięższe wina, na przykład likiery. Ciężkie wina podaje się zawsze w temperaturze pokojowej.

Jak podawać wino?

Wina podajemy w białym szkle, najlepiej z długą nóżką i kielichem w kształcie tulipana. Nie nalewamy wina do pełna, wino musi bowiem chwilę pooddychać, by w pełni rozwinął się jego bukiet. Czerwone wino zaleca się otworzyć mniej więcej godzinę przed spożyciem, wówczas w pełni możemy delektować się jego smakiem i bukietem.